Η δικη μου αποψη αν και noobas ειναι οτι καθε game εχει τα δικα του καλα και κακα οπως και αν λεγετε αυτο και σε καμια περιπτωση το ενα δεν ακυρωνει το αλλο οταν μπορεις να παιξεις και τα 2 παραλληλα. Η λογικη "φταει η GW και για αυτο πηγα εκει",για εμενα ειναι δικαιολογια. Η λογικη "παιζω με dark angels και ολο χανω" παλι ειναι δικαιολογια. Αφου τους γουσταρεις τοσο πολυ βρες ενα τροπο να κερδιζεις,κανε δοκιμες,αλλαξε τακτικη,διαφορετικα δεν θα υπηρχε τετοια ποικιλια σε στρατους,θα ειχε μονο Tau και Eldars. Tελικα δεν εχω καταλαβει τι θελετε και τι περιμενετε απο τη GW; Απο τη μια διαβαζω παραπονα οτι ο στρατος σας εχει μεινει τοσα χρονια με το παλιο βιβλιο και τα παλια μοντελα που ειναι ασχημα σε σχεση με τα νεα και μη ανταγωνιστικα και απο την αλλη παραπονιεστε οτι βγαζει νεα βιβλια και νεα μοντελα και οτι σας αναγκαζει να χαλασετε χρηματα για να τα αγορασετε. Θες να παιξεις με δικη σου λιστα γιατι γουσταρεις να εχεις τα μοντελα που σου αρεσουν εμφανησιακα; Παιζεις με αυτα. Θες να παιξεις με τη λιστα που διαβασες απο ενα ξενο forum και ισως εφνιδιασεις τις κλασικες λιστες που παιζουν στο μαγαζι/guild που συχναζεις; Παιζεις με αυτα. Θες να παιξεις με τη super ανταγωνιστικη λιστα με βαση τα νεα δεδομενα; Παιζεις με αυτα. Θες να παιξεις fluf; Παιζεις με αυτα. Οτι και αν επιλεξεις απο τα παραπανω, εσυ ευθυνεσαι για τη νικη η' την ηττα με βαση την επιλογη της λιστας που εκανες και της στρατηγικης που ακολουθησες, δεν σου φταει η GW. Η GW θα εφταιγε αν για καθε στρατο ειχε μονο 1 λιστα,1 στρατηγικη και στανταρ επιθεσεις,κινησεις χωρις ζαρια.
belial Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 4528 Ηλικία : 46 Τόπος : Πειραιάς Currently Playing : WM Cygnar Registration date : 25/08/2009
Γουστάρω την κριτική στο σύστημα του WM από όσους δεν έχουν παίξει.
ειναι σα να λεμε ποια ειναι η πιο μεγαλη ομαδα στην Ισπανια η ρεαλ ή η μπαρτσα ?
Καλά εννοείτε ότι είναι η Barcelona.....δεν τίθεται θέμα συζήτησης.....
Ίσα ρε πες μου τα τρόπαια σου να ψαρώσω !
Ρε γατακια καθηστε καλα και τα δυο σας...
Αρης και δεν ειμαι καλα
Blood Guzzler Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 2472 Ηλικία : 32 Τόπος : Κορυδαλλός Currently Playing : Tyranids, Blood Angels, Necrons, Orks, Chaos SM Registration date : 08/02/2009
To cavalry υπάρχει από την αρχή της MKII (8 χρόνια πριν) και δεν έχει αλλάξει από τότε.
Στα τελευταία 3 μεγάλα τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του WTC (by the way δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κανόνες ανάμεσα στα τουρνουά της εταιρείας και σε αυτά του WTC, κάτι που αν δεν κάνω λάθος δεν ισχύει στο ETC) δεν παίχτηκε λίστα με κολοσσό στις 3 πρώτες θέσεις.
Μάλλον διαβάζεις τα λάθος fora. Αλλά ακόμα και έτσι να ήταν κανείς δεν προσπάθησε ποτέ να πάρει παίκτες από άλλα παιχνίδια με το ζόρι. Ούτε εγώ, ούτε τα μαγαζιά. Μόνοι τους έρχονται. Παίζει κάτι να είδαν.
Από την άλλη αυτό που σου λέω ξανά είναι πώς θεωρείς αδίκως όλους μας καινούριους. Το 2010 υπήρχαν ΟΛΑ τα factions του warmahordes στην Αθήνα σε μια παρέα 15 ατόμων. Αυτό 4 χρόνια πριν. Θεωρείς πώς 4 χρόνια τώρα δεν μάθαμε ποτέ το παιχνίδι? Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Μερικοί από εμάς θεωρούνται παίκτες ιδιαίτερα σεβαστοί αν διάβαζες τα σωστά fora.
Για να κλείσω σου λέω το εξής και σκέψου το λίγο. Στα λίγα ομολογουμένως τουρνουά που έχουν γίνει στην Αθήνα, δεν έχει υπάρξει παίκτης ακόμα να παραπονεθεί για το match up που του έκατσε, ούτε παιχνίδι χάθηκε σε ένα κουβά ζαριών. Για να σε προλάβω σου λέω πώς τα τουρνουά δεν αφορούσαν μόνο νέους παίκτες. Κάποιοι από εμάς παίζουμε αρκετό καιρό για να ξέρουμε τι γίνετε στο παιχνίδι σε ικανοποιητικότατο βαθμό.
Πάντως δεν βλέπω το λόγο γιατί είσαι τόσο αρνητικός. Και σε κάποιους δεν αρέσει το 40Κ αλλά ουδείς ασχολήθηκε με το δικό σας κομμάτι του forum. Άλλωστε όπως είπες, είμαστε μια μόδα και θα περάσει. Μέχρι τότε περνάμε όλοι μαζί καλά και μετά τα τουρνουά τρώμε όλοι μαζί σουβλάκια και γελάμε. Μπορείς να το πεις και για ολα τα άλλα games αυτό?
Στο φινάλε δώστου μια ευκαιρία και ΑΝ τότε δεν σε πείσει, θα μπορείς να βγεις να πεις πιο εμπεριστατωμένα την άποψη σου. Γιατί θεωρώ πώς όπως και εγώ δεν έχω άποψη για το ruleset που παίζεις, μάλλον και εσύ δεν έχεις για το WH.
Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που για κάποιον τόσο αρνητικούλη, έχεις πολύ χρόνο για να μπαίνεις τυχαία σε forA (φαντάζμαι ο πληθυντικός δεν ήταν τυχαίος) του WH. Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω να διαλέξεις faction. Επίσης θα χαρώ πολύ να σε δω να παίρνεις μέρος σε κάποιο τουρνουά και να το κερδίζεις. Αλλιώς τι νόημα έχει να δίνεις τόσο χρόνο σε κάτι που ούτως ή άλλως δεν σου αρέσει?
Λοιπον, σε βλεπω οτι εισαι ξηγημενος και μου αρεσει το υφος σου.
Δεν εχω τη διαθεση να ειμαι αρνητικος απεναντι σε κανενα game, αλλα βλεπω οτι τα γραφομενα μου μαλλον περνουν το ακριβως αντιθετο...τεσπα, δεν ειχα προθεση να προσβαλλω κανεναν, ειχα ομως προθεση να συγκρινω τα games....
Σιγουρα δεν ξερω ακριβως τι παιζει με το warmachine, οπως και ο περισσοτερος κοσμος δεν ξερει τι ακριβως παιζει με το 40κ ( ακομα και οι παικτες που το εχουν παιξει και γκρινιαζουν γι αυτο). Επειδη ομως δεν εχω καμια προθεση να απορριψω κανενα παιχνιδι, ποσο μαλλον καποιο που εχει growing community, ρωτησα κοσμο που παιζει warmachine, ειδα και καποια παιχνιδια, ειδα και καποια ποστ σε fora.... ομως με αποθαρρυνει το οτι βλεπω τον κοσμο ενθουσιασμενο (μονο) και πιστευω οτι και αυτο το παιχνιδι θα εχει τα δικα του αρνητικα. τις δικες του μπεκριλες κ.ο.κ.
Για το 40κ, ειναι βεβαιο οτι ο καθενας εχει μια εικονα για το παιχνιδι, εχει καποιες απαιτησεις απο το παιχνιδι και ισως καποιον δικο του τροπο που θα επρεπε να παιζεται αυτο. Οπως ειπε και ο Dragonld, στο 40κ υπαρχει ενα παραξενο/μισσαλοδοξο κλιμα, το οποιο προς το παρον δεν συναντας στο warmachine, και μακαρι βεβαια να παραμεινει ετσι.
Παντως, και για να ειμαι απολυτα ειλικρινης, θα δοκιμαζα να επεκταθω και στο warmahordes, αλλα κυριος λογος που δεν το κανω ειναι πρωτον, οι τιμες των μοντελων και δευτερον τα χαρακτηριστικα που περιεγραψα πιο πανω.
belial Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 4528 Ηλικία : 46 Τόπος : Πειραιάς Currently Playing : WM Cygnar Registration date : 25/08/2009
Ρε Στέφανε πέρα από όποια αντιδικία έχουμε και διαφορά απόψεων , σοβαρά τώρα προσπάθησες να συγκρίνεις 2 systems που το 1 το έχεις φάει με το κουτάλι και στο 2ο έχεις απλά έχεις ακούσει και έχεις διαβάσει; . Σοβαρά τώρα ρε συ ; ήμαρτον που λέει και ο άλλος . Το WM έχει 11 χρόνια το ότι κάποιοι το μαθαίνουν τώρα στην Ελλάδα και έχει hype δεν σημαίνει κάτι για να υφίσταται έστω σύγκριση μεταξύ των 2 ή των 3 (fantasy) .
Και για όποιον έχει βρει μια καραμέλα και πιπιλάει περί λίγων μοντέλων να τον δω να παίζει 50άρα λίστα εντός χρόνων SR και WTC στα δάχτυλα χωρίς να ιδρώνει και μετά να μας πει τι και πώς ....
PsychoticStorm Mercenary
Αριθμός μηνυμάτων : 8 Ηλικία : 44 Currently Playing : Infinity Registration date : 14/01/2014
Πιστεύω ότι είναι ύστατο λάθος να συγκρίνετε wargames καθαρά με το να συγκρίνετε τιμές μοντέλου προς μοντέλο, το wargaming δεν είναι τα μοντέλα μόνο, αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο περιλαμβάνει, κανόνες μοντέλα, ένα οικοσύστημα από λίστες και την ισορροπία μεταξύ τους εσωτερικά και εξωτερικά και φυσικά μια εταιρία από πίσω και την υποστήριξη που παρέχει.
Όταν κάποιος θέλει να συγκρίνει το Warmachine με to 40k ή το fantasy χρηματικά, δεν θα συγκρίνει μοντέλα προς μοντέλα αλλά θα πρέπει να συγκρίνει τι χρειάζεται για να παίξει το ένα σύστημα και το άλλο πραγματικά και όχι «θεωρητικά» τα wargames της GW είναι ακριβά γιατί το σύνολο τους είναι ακριβό, οι κανόνες, ο αριθμός των μοντέλων τα παρελκόμενα.
Αλλά αν πραγματικά θες να μάθεις για τη γίνετε ο «ντόρος» με το Warmachine θα σου εξηγήσω, το Warmachine και το Hordes, είναι ένα πολύ καλό σύστημα, που ξέρει τι είναι και που πάει και υποστηρίζετε πάρα πολύ καλά από την εταιρία που το έφτιαξε.
Οι μινιατούρες είναι στα «επίπεδα της GW»; Μπορεί, αλλά το σύνολο του συστήματος παραμένει φτηνότερο, δεν είναι τόσο καλές σαν της GW; Σε τεχνικά επίπεδα «ναι» αν και μιλάμε για ανομίες μεθόδους παραγωγής, η αισθητική είναι στα μάτια του καθενός, προσωπικά, τα κινούμενα εικονοστάσια που έχουν καταντήσει τα μοντέλα της GW δεν με έλκουν, και το πιο σημαντικό είναι ότι σαν εταιρία δείχνουν σημάδια βελτιώσεις σε αντίθεση με κάποιον που επί δεκαετίες θεωρεί τον εαυτό του σαν τον ηγέτη της βιομηχανίας και παρόλα αυτά επιτρέπει απαράδεκτα μοντέλα να δουν το φως του Ήλιου.
Το Warmaschine έχει ένα μεγάλο ατού και αυτό είναι οι κανόνες του, είναι καθαρό, συνεπές, με σαφή παραδείγματα και σχεδόν μηδενική πιθανότητα παρερμηνεύσεις κανόνων και άμα αυτό συμβεί η εταιρεία θα φροντίσει να εξαλειφτεί, η ισορροπία δυνάμεων είναι πάρα πολύ καλή και η privateer press δεν δείχνει σημάδια να «αποσύρει» με κακούς κανόνες μονάδες που είχαν καλές πωλήσεις τα προηγούμενα χρόνια και να τα αντικαθιστά με άλλα.
Και πάνω από όλα το σύστημα ξέρει τι είναι, είναι ένα wargame που έχει σαν αντικείμενο την μάχη μεταξύ δυο ισχυρών «ηρώων» και οι κανόνες, το μεταφέρουν πάρα πολύ καλά.
Αν πρέπει να το συγκρίνω με το 40k το οποίο πρωτίστως δεν ξέρει καν τι θέλει να είναι, είναι ένα wargame για ήρωες μεγαλύτερους από την ζωή; για επικές μάχες τεράστιων στρατών; για μονομαχίες τεράστιων τεράτων; οι κανόνες καλύπτουν λίγο απ όλα κάνοντας το σύστημα αργό πολύπλοκο και χαώδες, βάζοντας πάνω σε αυτό την αιωνία δικαιολογία ότι είναι φτιαγμένο για ενασχολήσει και όχι ανταγωνισμό, το γράψιμο τον κανόνων είναι από τα χειρότερα που έχω δει, και μόνο γίνεται χειρότερο με τα codexes τα οποία δεν έχουν καμία πρόνοια για οποιαδήποτε ισορροπία είτε εσωτερική είτε εξωτερική, αφήνοντας το στους παίχτες, κάτι νορμάλ στα μέσα του 80 αλλά απαράδεκτο το 2014, αν βάλω πάνω σε αυτό το γεγονός ότι η εταιρία δεν υποστηρίζει το σύστημα ενώ ενεργά διώκει αυτούς που προσπαθούν να το υποστηρίξουν από μόνοι τους, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ότι ένα καλύτερο σύνολο θα τραβάει παίχτες.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι συμφωνώ στην άποψη ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερα δυναμική περίοδο που υπάρχουν πάρα πολλά wargames διαθέσιμα και το να είναι κάποιος κολλημένος μόνο σε ένα είναι κατά την γνώμη μου λάθος η πλειονότητα των skirmish level wargames όχι μόνο είναι πάρα πολύ καλά ποιοτικά αλλά προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία στυλ παιχνιδιού και είναι πάρα πολύ προσβάσιμα από οικονομικής άποψης.
Θα διαφωνήσω όμως στο ότι οι εταιρίες που φτιάχνουν skirmish level wargames πρέπει να ακολουθήσουν αναγκαστικά τα βήματα της GW και να κάνουν τα wargames τους company level σε ένα ασφυκτικά μικρό ζωτικό χώρο, ναι αυτό ήταν η λύση που βρήκε η GW για να καλύψει τα ολοένα μεγαλύτερα έξοδα της, ναι αυτό ήταν η «λύση» που έφαγε την Rackham αλλά δεν είναι η «λύση» που είναι αναγκασμένοι όλοι να ακολουθήσουν.
georap Hero
Αριθμός μηνυμάτων : 520 Τόπος : Πειραιας Registration date : 07/09/2009
Μαλιστα! Εγώ μια ερώτηση έκανα και ξεκίνησε το πανηγύρι ! Δυστυχώς δεν μπορώ να έρθω στην πρόσκληση που μου έκανες καθως δεν βρίσκομαι Ελλάδα πλέον. Μια ερώτηση έκανα βασισμένη σε μια παρατήρηση δική μου.
Δευτερη ερώτηση, Απο αυτά που βλέπω αυτό που μου αρέσει ειναι τα ελφς, retribution of κάτι ! πλάκα έχουν τα μοντέλα, για πεστε λίγο ίνφο αυτοι που γνωρίζουν το αντικειμενο
Και για να προλάβω όποιον με ξέρει, τα επαχθή σχόλια για το ξωτικά και τα έχω πάρει σβαρνα σε όλα τα παιχνίδια, απο heroquest και DnD μεχρι fantasy
belial Arch Spammer
Εάν σου αρέσουν εξωτερικά προχώρα . Είναι στρατός που στηρίζεται στο πολύ καλό του shooting (mage hunter striking force και stormfall archers ) και έχει 2 -3 casters που πονάνε .
Γενικά είναι faction που δίνει γενικά και με τα καινούργια entries από το vengeance , παίρνουν και καινούργια καλούδια .
Πολύ καλοί !
georap Hero
Αριθμός μηνυμάτων : 520 Τόπος : Πειραιας Registration date : 07/09/2009
Και για να προλάβω όποιον με ξέρει, τα επαχθή σχόλια για το ξωτικά και τα έχω πάρει σβαρνα σε όλα τα παιχνίδια, απο heroquest και DnD μεχρι fantasy
Και εγώ Στελάρα μαζί σου!!
Το Retribution φαντάσου είναι κατι σαν Επαναστατική Οργάνωση που πιστεύει ότι για όλα φταίνε οι human casters και για αυτό θέλει να τους σκοτώσει! Έχει glasscannons σε assassin θέμα, αλλα και heavy armored μονάδες που και καλά τους τις διαθέτουν διάφοροι μεγάλοι οίκοι ξωτικών!!
Έχουν καλό shooting και μερικές καλές close combat μονάδες....
Τα υπόλοιπα πάρε με στο skype να στα πω γιατί βαριέμαι να γράφω!
kyrgkikas Spamlord
Αριθμός μηνυμάτων : 1030 Ηλικία : 46 Τόπος : Χανια Currently Playing : WarHammer 40k και WFBS Registration date : 01/01/2011
Μαλιστα! Εγώ μια ερώτηση έκανα και ξεκίνησε το πανηγύρι !
Περιμενες κατι το διαφορετικο? Το παιχνιδι τα σπαει!Οπως τα εσπαγε και το 40Κ μας πριν κατσουν και κανουν το παιχνιδι απο επιτραπεζιο στρατηγικης σε επιτραπεζιο καζινο! Τα Elves ηταν και για μενα μια καλη επιλογη αλλα το χρωμα που χρησημοποιουσαν μου ηταν αγνωστο οποτε και πηρα Cygnars!Δεν ξερω που πως και τι θα βρεις στην Ολλανδια!Στην Ελλαδα ομως το παιχνιδι εχει ΗΔΗ μια μικρη και ενεργη κοινοτητα που κανει και παιζει συχνα τουρνουα (οταν τα GW games σποραδικα) με πολυ φιλικους παικτες.Αν ησουν Αθηνα θα το ευχαριστιοσουν μια και το παιχνιδι ειναι απιστευτο!
Γνωμη μου ειναι , οτι οι περισσοτεροι μας (μαζι με εμενα) νεοι παικτες ειμαστε απογοητευμενοι GW επενδυτες.Οσο ομως η εταιρια δεν περνει δραστικα μετρα για να αλλαξει το κλιμα τοσο αυτοι οι επενδυτες θα απομακρυνονται και τελικα θα τους χασει.
Flames Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 9034 Ηλικία : 50 Registration date : 28/08/2011
ρε απογοητευμενοι επενδυθτες ελατε μια Αγγλια μαζι μου σε τουρνουα 130 ατομων να αναθεωρησετε! δεν υπ-αρχει το φιλινγκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκ και μετα θα παιξω κ εγω γουορμασιν (να μη με πρηζει ο λσκουλας)
Desfer Champion
Αριθμός μηνυμάτων : 161 Ηλικία : 36 Τόπος : Αθήνα, Κάτω Χαλάνδρι Currently Playing : Skorne!!! Registration date : 18/05/2011
ρε απογοητευμενοι επενδυθτες ελατε μια Αγγλια μαζι μου σε τουρνουα 130 ατομων να αναθεωρησετε! δεν υπ-αρχει το φιλινγκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκ και μετα θα παιξω κ εγω γουορμασιν (να μη με πρηζει ο λσκουλας)
Φοβάμαι οτι δεν εχω τα χρηματα για κατι τετοιο!Επισης εαν ειναι να πηγαίνω Αγγλια για να απολαυσω 1-2-3-4 παιχνιδια τοτε σιγουρα κατι παει στραβα! Σωτηρη παρολο που σε εκτιμω και σεβομαι την γνωμη σου ,πιστευω οτι ο ενθουσιασμος σου δεν σου επιτρεπει να δεις τα πραγματα οπως ειναι για την πλειοψηφία!Δεν σε κατηγορώ βεβαια , ισα ισα που χαιρομαι που ακομα το απολαμβανεις αλλα σκεψου το!Επρεπε να βγεις στο εξωτερικο για να απολαυσεις μερικα παιχνιδα!
Flames Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 9034 Ηλικία : 50 Registration date : 28/08/2011
παιδια σορυ, ναι εχετε δικιο δεν ειχα σκεφτει αυτες τις παραμετρους! γενικα μιλαμε ολιγον δια του ενθουσιασμου όλοι μας κ εγω ειδικα. ας περιμενουμε όλοι κανα χρονο. το πιο σημαντικο? να κρατηθει υγιης η κοινοτητα του γουορμασιν. αυτο ειναι το μεγαλο στοιχημα κατα την ταπεινη μου άποψη!!!!
belial Arch Spammer
Δεν είναι εύκολο να χαλάσει Σώτο , μιας και η ίδια η εταιρεία έχει βάλει δικλείδες ασφαλείας . Πάντως το σχόλιο σου είναι και δική μου ευχή , όχι μόνο για το WM αλλά για όλο το community του wargaming . Το χρειάζεται ....
iron man Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 5311 Ηλικία : 40 Τόπος : Πειραιας-Νικαια Currently Playing : WHFB Registration date : 31/08/2008
την πεμπτη θα παιξω warmachine θα σας πω μετα την αποψη μου... βασικα ετσι επρεπε να κανουν οσοι κριτικαρουν το game χωρις να εχουν δει το game play του
Laskoulas Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 15580 Ηλικία : 47 Τόπος : "The God of War hates those who hesitate." Registration date : 27/08/2008
Kαλα με ενα παιχνιδι δε θα βρεις ακρη. εγω ειχα παιξει 4-5 50ρια και με κουρασε κυριως στο βαθος της αγνωστης γνωσης που επρεπε να ξεκλειδωσω και το ειχα πει και στον Ορεστη , αυτο ειναι το μονο μειον για εμας που τοσα χρονια παιζαμε αλλο συστημα τα πολλα διαφορα πραγματα καστερς λιστες στρατοι. αλλα εχω επιμονη και υπομονη και τωρα πια με εχει καταπορωσει. αν περασεις αυτο το σημειο χωρις να σε εχει discourage τοτε θα σε αποζημιωσει στο επακρο και θα το απολαυσεις, οπως δεν απολαυσες αλλο παιχνιδι.
iron man Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 5311 Ηλικία : 40 Τόπος : Πειραιας-Νικαια Currently Playing : WHFB Registration date : 31/08/2008
Κακά τα ψέματα, αυτοί που έπαιζαν ανταγωνιστικά fantasy για χρόνια προσαρμόζονται πιο γρήγορα.
Οι κανόνες είναι αστείοι. Το να μάθεις να παίζεις σε ικανοποιητικό επίπεδο παίρνει χρόνο γιατί πρέπει να πάρεις και όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών μέσα στο κεφάλι σου. Είναι ένα παιχνίδι που δεν έχει αλλάξει έκδοση εδώ και 8 χρόνια και οι φήμες θέλουν πώς θα πάει με αυτή μέχρι το 2020. Για να υπάρχει κόσμος που το παίζει φανατικά μάλλον πάει κάτι καλά.
Για να απαντήσω τελικά στο τι κάνει αυτό το παιχνίδι διαφορετικό και τι μπορεί να τρεβήξει ένα παίκτη.
Το ruleset. Οι κανόνες δεν μπορούν να "διαβαστούν" διαφορετικά από 2 διαφορετικούς παίκτες. Δε σου αφήνει το παραμικρό παράθυρο για να αναθεωρήσεις τον τρόπο που έπαιξες μια ability. Ακόμα και αν έχεις κάποια απορία στο forum είναι 100% βέβαιο πώς έχει απαντηθεί από infernal. Σε 8 χρόνια της έκδοσης υπάρχει errata των 8 σελίδων. Αυτό είναι...
Η εταιρεία. Το support της εταιρείας είναι πραγματικά απίστευτο. Το βλέπω πλέον και από μέσα. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ απλά θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν 1.5 περίπου χρόνο το deployment ήταν 8" από την άκρη του τραπεζιού για τον 1ο παίκτη και 10" για το 2ο. Αυτός ο κανόνας έτρεχε για 3 περίπου χρόνια. Σε κάποιο WMW (warmaching weekend είναι ένα από τα πιο φημισμένα events) κάποιος πολύ παρατηρητικός Everblight παίκτης έπαιξε ένα combo και έκανε caster kill 1ο γύρο πριν ακόμα ο αντίπαλος του παίξει. Δεν εξετάζω καν αν πήρε το τουρνουά ή όχι. Τη Δευτέρα το πρωί υπήρχε στο forum sticky με αλλαγή στο deployment. 7" ο πρώτος και 10" ο 2ος. Και problem solved. Χωρίς να γαμήσει κανένα στρατό. Χωρίς να γαμήσει κανένα σενάριο. Χωρίς να πειράξει κανένα spell. Χωρίς να αλλάξει κανένα unit. Αυτό για μένα λέει πολλά.
Οι μινιατούρες.Ναι οι μινιατούρες 1 προς 1 είναι ακριβές. Στους 50 πόντους παίζεις με 15 εως 50 μοντέλα. Με 500 ευρώ αγοράζεις τα πάντα από το faction που παίζεις από μία φορά και σπάνια υπάρχουν διπλά entries. Ναι άλλες εταιρείες βγάζουν καλύτερες. Αν θέλετε στον κόσμο του fantasy, η Rakham έκανε την GW να κλαίει με την ποιότητα τη μινιατούρας της. Στο sci-fi το Infninity είναι τόνους πιο όμορφο από τον κουβά space marine. Γενικά μαθαίνουν και διορθώνονται. Αλλά απαιτεί μια διαδικασία. Όπως έλεγα και στο Σωτήρη κάποια στιγμή, δεν υπάρχει σύγκριση, αλλά υπάρχει βελτίωση.
Η τιμή. 1η λίστα 300 ευρώ. 2η 150 ευρώ. 3η 8 με 25 ευρώ. 4η 8 με 25 ευρώ. 5η... do you see the pattern here? Ακούω για ίδιες τιμές και γελάω. Ναι στην πρώτη λίστα είναι κοντά αλλά εγώ δεν έχω ανάγκη να παίξω με 2 και 3 riptide. Ο δικός μου κολοσσός κοστίζει 100 ευρώ και αντιστοιχεί στο 40% της ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ λίστας των συμπεριλαμβάνει. Δεν θα χρειαστώ 2ο εκτός και αν είμαι κολλημένος με την μπάλα. Ποτέ λίστα με διπλά colossals δεν έχει δώσει τελικό τραπέζι σε τουρνουά γιατί απλά δεν έχεις αρκετά μοντέλα να παίξεις το σενάριο.
Το gameplay. Το WH είναι ένα παιχνίδι Magic με μινιατούρες. Πρέπει να βγάλεις τα combos πριν τα βγάλει ο άλλος. Πρέπει να κρατήσεις στο χέρι εκείνη την κίνηση/κάρτα μέχρι ο άλλος να πάει να βγάλει το combo του και να το σπάσεις. Όσοι ξεκινούν βλέπουν απλά μινιατούρια να σφάζονται και προσπαθούν να σκοτώσουν όσο δυνατόν περισσότερους αντιπάλους. Αν μας πουν όσοι ξεκίνησαν το τελευταίο τρίμηνο πόσες φορές έχουν χάσει και έχουν 30 πόντους στο τραπέζι και ο αντίπαλος 10?? Πάντα μα πάντα υπάρχει ευκαιρία να νικήσεις. Ακόμα και μια ανάσα από τη νίκη να είσαι πάντα μπορεί να χάσεις γιατί δεν έχεις δει το key piece του αντιπάλου και τι σου έχει στήσει για να παίξει στο γύρο του.
Το ζάρι. Φυσικά υπάρχει το θέμα τύχης. Αλλά είναι εύκολο να υπολογίσεις με τα 2 ζάρια και επιπλέον υπάρχει ο διορθωτικός παράγοντας του boost. Έχω δει καμιά 30αριά παρτίδες στα τελευταία τουρνουά. Δεν είδα παίκτη να παραπονιέται για το ζάρι. Ακομα και στον τελικο του Mess Hall που πραγματικά το ζάρι δεν έδωσε στον τελευταίο γύρο, ήταν θέμα του Θέμη που έχασε το παιχνίδι. Ακόμα και ο ίδιος το παραδέχτηκε πώς η κίνηση που έκανε ήταν θέμα απειρίας και δεν θα τον επηρέαζε το ζάρι αν είχε σκεφτεί και στήσει τα charges σωστά.
Αυτά μπορώ να πω εγώ για τα θετικά του WH. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα τόσα για τα αρνητικά του, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι πώς αν κάποια από τα παραπάνω είναι σημαντικά για έναν wargamer ας του δώσει μια ευκαιρία ακόμα και χωρίς μινιατούρες. Εδώ είμαστε να του δείξουμε. Και αν αυτό που δει του αρέσει συνεχίζει.
Laskoulas Arch Spammer
Αριθμός μηνυμάτων : 15580 Ηλικία : 47 Τόπος : "The God of War hates those who hesitate." Registration date : 27/08/2008